Cauzele acneei la adolescenți

Acneea afectează bărbați și femei pe tot globul. Este răspandită la adolescenți și adulți tineri, 85% dintre tinerii cu vârste între 16-18 ani fiind afectați. Cu toate acestea, ea poate să apară chiar și la copii mici sau la adulți de toate vârstele.

Care sunt cauzele pentru apariția acneei

Sebum, bacterii și inflamație. Primul mecanism este sebumul produs în exces, care se combină cu celulele moarte și înfundă porii. Ulterior, apare inflamația determinată și de prezența bacteriilor, dând naștere coșurilor.

Factorii ereditari. Cei mai mulți adolescenți au aceleași probleme pe care le-au avut și părinții lor. Chiar dacă dați vina pe părinți, gândiți-vă că și ei au avut de dus aceeași luptă cândva.

Genele influențează sensibilitatea pielii la factorii hormonali, care devine astfel predispusă la acnee. Și din cauza acestei sensibilități, pielea produce mai mult sebum si are un ritm accelerat de creștere a celulelor pielii.

Hormonii. Daca vrei să le spui direct pe nume, ei sunt androgeni, endogeni și exogeni. Fetele sunt expuse acestei afecțiuni mai mult decât băieții, acneea fiind un semn că se apropie perioada ”aceea” a lunii. Modificările hormonale vor intensifica acneea înainte de menstruație.

Acneea situată sub pomeți și de-a lungul maxilarului este adesea legată de problemele hormonale, spre deosebire de acneea care apare pe frunte sau pe nas.

Propionibacterium acnes este cel mai important microorganism implicat în apariţia acneei. Bacteria P. acnes secretă multe substanțe, printre care numeroase enzime extracelulare și altele, care ar putea fi implicate în permeabilizarea epiteliul și reacțiile inflamatorii.

Stres. Ai grijă la stările nervoase, stresul emoțional poate contribui la apariția acneei. În anul 2003, în urma unui studiu al Universității Stanford, publicat în Arhivele de Dermatologie, s-a constatat că la studenți s-a accentuat  acneea în timpul examenelor, o perioadă stresantă, comparativ cu alte perioade. Cercetătorii au concluzionat că severitatea acneei se corelează cu creșterea stresului.

Găsește o metodă să te relaxezi. Îți place muzica? Ai talent la desen? Ești cel mai amuzant din grup? Acum e momentul să te de-stresezi, concentrându-te pe pasiunile tale. Și cine știe cum reușești să-ți descoperi un talent nou, de care nici nu știai.

Există medicamente ce pot provoca sau agrava acneea, cum ar fi cele care conțin testosteron, ioduri, bromuri sau steroizi. De exemplu, ai grijă la anumite contraceptive, deoarece unele pot să agraveze sau să provoace această afecțiune. Pentru a evita acest lucru, consultă un medic, nu lua contraceptive la întamplare doar pentru că prietenele tale au luat și nu au avut nicio problemă.

Dacă bănuiești că tratamentul medicamentos urmat de tine determină acneea, roagă medicul să îți schimbe tratamentul. Dacă acest lucru nu este posibil, consultă un dermatolog pentru a ține această afecțiune a pielii sub control.

Ai grijă la igiena personală – respectă regulile de demachiere. Ritualul pentru curățarea feței presupune o rutină de igienă a feței – chiar dacă nu porți machiaj, spală-ți fața cu un gel de curățare, clătește bine cu apă călduță, pentru a îndepărta toate reziduurile care se acumulează pe față în timpul zilei sau al nopții. Tine cont ca excesul de îngrijire este o cauză frecventă de agravare a acneei; utilizarea substanțelor abrazive și de gomaj în timpul perioadelor inflamatorii este contraindicată, pentru că tenul e sensibil.[2]
Cereți sfatul medicului dacă urmați un tratament medicamentos