Miturile adolescenței

Acneea este contagioasă

FALS. Poți sta liniștit/ă, acneea NU este contagioasă, nu circulă de colo colo ca o răceală sau gripă. Poți chiar să împarți același prosop cu o persoană afectată, te asigurăm că nu vei lua și tu. Și nici nu vei da mai departe.

Acneea este o problemă cosmetică

FALS. Acneea este o afecțiune dermatologică, deci o boală. Ea poate avea multiple implicații în alte specialități: endocrinologie, ginecologie, chirurgia plastică și reparatorie, psihiatrie, psihologie. Nu uita ca acneea poate lăsa sechele fizice și psihice permanente, nu îi minimiza efectele. Lupta cu ea e un test de responsabilitate.

Cel mai bun mod de a scapa de un coș este de a-l scoate

FALS. Această acțiune este contraindicată. Leziunile se vindecă mai repede dacă nu le zgândări. Pe testate! Încearcă să descrii fenomenul spargerii unui coș, imaginează-ți procesul. Cum decurge? Îți spunem noi, în momentul în care faci asta, nu faci decât să împrăștii bacteriile, favorizând astfel infectarea zonei și creșterea numărului de leziuni. Mai rău, riști să te alegi cu cicatrice.

Soarele vindecă acneea

FALS. Este drept că soarele ajută într-o măsură pielea seboreică, dar trebuie știut că este vorba de o mică măsură. Evită expunerile exagerate și protejează-ți pielea cu o cremă cu factor de protecţie solară, pe a cărei etichetă există menţiunea „anti-acneic“ sau “non-comedogen”.

Dacă deja urmezi un tratament pentru acnee, verifică neapărat cu medicul dacă te poți expune la soare, pentru că există doar anumite produse care îți permit să te bucuri de vară. Majoritatea tratamentelor anti-acnee au contraindicații de expunere la soare.
Cereți sfatul medicului dacă urmați un tratament medicamentos

Acneea trece de la sine (sau cu vârsta)

FALS. Dacă suferi de acnee moderată sau severă, în special, trebuie să mergi neapărat la medic. Nu va trece, iar netratată se va agrava și îți poate lăsa cicatrici pentru toată viața. Acneea blândă poate fi tratată acasă, dar cel mai sigur este să te consulți cu un specialist (farmacist sau medic) pentru a știi ce este cel mai potrivit să aplici pe piele. Alegerile greșite pot să-ți irosească timpul și chiar să ducă la exacerbarea leziunilor.
Cereți sfatului medicului pentru un diagnostic corect

Acneea este o afecțiune normală doar pentru adolescenți

FALS. Nu este doar a adolescenților. Da, este o afecțiune foarte frecventă la adolescenți, dar netratată poate lăsa urme adânci: fizice dar și psihice sau sociale. În ultima perioadă, acneea afectează din ce în ce mai mult persoanele adulte. Este frecventă la persoane de peste 25 de ani, iar acneea tardivă este diferită – deși pot apărea mai puține coșuri, acestea lasă cicatrici mai urâte. Acneea este o afecțiune care poate fi determinată genetic, de modificări hormonale (specifice perioadei de pubertate), dar și de disfuncții endocrine, alimentație incorectă, utilizarea anumitor medicamente, folosirea de produse neadaptate tipului de ten. Lipsa unui tratament adecvat pentru acnee duce la apariția sechelelor fizice de tip cicatrici, pete roșii sau maronii.

Acneea trebuie să își urmeze cursul ei

FALS. Nu doar că este o idee greșită, mai mult, întârzierea prezentării la consultul dermatologic poate agrava afecțiunea. Acneea nu se vindecă de la sine: cu cât începi mai repede tratamentul, cu atât îți va trece mai curând. Îți recomandăm, pe lângă îngrijirea corectă a tenului acasă, să apelezi și la un medic dermatolog. Acesta îți va prescrie tratamentul potrivit tipului de acnee și organismului tău: îți va spune exact ce creme și loțiuni specifice te ajută, cât și dacă e nevoie de tratament medicamentos pentru tipul tău de acnee.
Cereți sfatului medicului pentru un diagnostic corect

Igiena precară cauzează acneea

FALS. Acest lucru nu este adevărat, dimpotrivă, spălarea excesivă poate agrava leziunile deja existente. De asemenea, produsele abrazive pot irita și sensibiliza tegumentele. Aveți grijă la comportamentele obsesive de tip “curățenie permanentă” sau microbofobie. Pesoanele care se confruntă cu acneea trebuie să aibă un ritual de îngrijire zilnică, ca să înlăture bacteriile, dar nu exagerat. Adesea se întâmplă ca aceste persoane să aibă o igienă mult mai bună decât ceilalți.

Acneea nu poate fi tratată

FALS. Acneea este o afecțiune, iar ultimele studii medicale o încadrează chiar în grupul afecțiunilor cronice. Acneea poate fi tratată, iar acneea moderată și severă trebuie să fie tratată – din cauza efectelor pe care le poate avea. Succesul ține de programul de tratament ales: el trebuie să fie bine personalizat nevoilor pielii tale.

Medicina modernă are în ziua de azi cele mai eficiente și inovatoare arme împotriva acneei – deja sunt foarte mulți ani de când se studiază această afecțiune.
Cereți sfatului medicului pentru un diagnostic corect