Simte-te bine în pielea ta

Cum îți influențează acneea
viața de zi cu zi

Acneea poate avea efecte dincolo de urmele de pe față, poate ajunge să-ți influențeze întreaga viață. Cel mai probabil, prietenii și familia nu vor înțelege cum poate să-ți afecteze încrederea în tine.

Această afecțiune este deseori văzută ca ceva banal comparativ cu alte boli. Există însă studii care demonstrează că persoanele cu acnee au probleme sociale, psihologice și emoționale cu severitate asemanatoare cu cei care sufera de alte boli cronice, cum ar fi diabetul, epilepsia sau artrita. Evident, consecințele emoționale ale acestei afecțiuni nu ar trebui privite cu superficialitate.

Dacă te lupți cu acneea, sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a evita cicatricile pe care aceasta ți le poate lăsa – atât cele fizice, cât și cele psihice. Nu trebuie să lași petele să îți dea peste cap viața socială. Poți ține sub control atât afecțiunea, cât și stările emoționale provocate de aceasta.

Tratează-te

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți un dermatolog. Acesta te va ajuta să îți cureți tenul cu un tratament personalizat. Înarmează-te cu răbdare, deoarece tratamentul nu va fi rapid. Nu îți pierde speranța dacă nu vei vedea modificări imediat, un tratament corect va da rezultate abia după 6 – 8 săptămâni.

Acoperă

Până încep să apară rezultatele, poți acoperi problema. Există deja multe produse create special, care nu vor înrăutăți acneea – în principal cele dermatocosmetice, de machiaj medical. Acoperirea afecțiunii îți va da încredere și te va încuraja să ieși în lume.

Când alegi machiajul, caută pe etichetă cuvântul „non-comedogenic”. Orientează-te la produse ce nu conțin ulei, pe bază de apă.

Vorbește

Cu siguranță simți nevoia să te ascunzi, să te izolezi din cauza acneei, dar este mult mai bine să socializezi, să ai alte persoane lângă tine. Dacă nu te simți confortabil să vorbești despre această afecțiune cu prietenii, îți poți păstra anonimatul online, pe forumuri de specialitate.

Destresează-te

Stresul nu cauzează acneea, dar o poate agrava. În loc să te concentrezi pe acnee, mută-ți atenția la un hobby. Știi să gătești, ai o voce plăcută, toată lumea spune că ești cea mai amuzantă persoană din grup? Dezvoltă-ți talentele. Ai ocazia să descoperi la ce ești cu adevărat bun și asta îți va da încredere în tine și îți va confirma că ești mai mult decât se vede la suprafață.

Apelează la ajutor specializat

Dacă simți că te-ai izolat de lume, că nu vrei să ieși din casă, poate deja ai început să chiulești din cauza acneei, dacă te simți mereu trist și nervos din același motiv, apelează la ajutor specializat. Consultă medicul generalist, povestește-i problema cu care de lupți fără să îți fie jenă, dă-i cât mai multe detalii pentru ca el să perceapă problema la nivel real. Dacă medicul consideră necesar, îți poate recomanda să consulți un terapeut.

Nu ești singur în bătălia asta!

Acneea nu este rezultatul unei acțiuni pe care o faci greșit, deși uneori vei avea impresia asta. Este ceva natural la adolescenți, chiar și la adulți. Cei mai mulți dintre noi am avut de-a face cu ea, dar este o afecțiune care se tratează.

Poți fi sigur că și colegii și prietenii tăi au de-a face cu aceeași afecțiune. Acum că ai primit sfaturile de mai sus, poate ar trebui să le împărtășești și cu ei. Poți face mai mult decât să treci cu brio peste această etapă din viață, îi poți ajuta și pe ceilalți să o facă.[4]
Cereți sfatului medicului pentru un diagnostic corect