Acneea în adolescență și riscul de a dezvolta un cancer în viața adultă

,,Teenage acne and cancer risk in U.S. women: A prospective cohort study” este un articol realizat de un colectiv extins de autori care a ridicat ipoteza asocierii acneei în adolescență cu dezvoltarea de variate tipuri de cancer hormonal dependente în viața adultă.

Acneea este o boală hormonal dependentă, iar printre factorii implicați în apariția acneei se numără și variați hormoni (androgeni, estrogeni, progesteron, hormonul de creștere GH, insulina, ACTH etc.). Pe de altă parte, există o serie de forme de cancer în care factorii hormonali sunt implicați activ – sân (estrogeni și progesteron), ovar (progesteron), prostată (testosteron). De asemenea, s-a ridicat ipoteza implicării estrogenilor în cancerul de endometru, ovar, esofag, colorectal, tiroidian, melanom și limfom non-Hodgkin, iar efectele testosteronului au fost sugerate în cancerul de sân, ovar, endometrial, colorectal și melanom. Astfel, s-a ridicat ipoteza că acneea poate reprezenta un factor predictiv pentru dezvoltarea unui cancer în viața adultă.

Autorii articolului au urmărit 99.128 de femei de-a lungul a 20 de ani în cadrul programului ,,Nurses’ Health Study II” și au estimat riscul de dezvoltare pentru 8 tipuri specifice de cancer (sân, tiroidă, colorectal, ovar, cervical, endometrial, melanom și limfom non –Hodgkin) la femeile cu istoric de acnee severă în adolescență.

Rezultatele obținute, după ce a fost realizată corecția pentru factorii de risc cunoscuți pentru fiecare formă de cancer în parte, au indicat faptul că femeile cu acnee severă în adolescență au un risc ridicat de a dezvolta un melanom.

Concluzia autorilor a fost că acneea severă în adolescență poate reprezenta un nou factor de risc independent pentru a dezvolta un melanom și se impun noi cercetări în această direcție. O implicație practică imediată este că pacientele cu acnee severă în adolescență trebuie să adopte un comportament activ de prevenire și diagnostic precoce al melanomului (fotoprotecție corectă, consulturi dermatologice periodice, monitorizarea alunițelor etc.).

[23]