Există o legătură între acneea severă în adolescență și endometrioza din viața adultă?

Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o autorii (Jing Xie, Marina Kvaskoff, Yunhui Li, Mingfeng Zhang, Abrar A. Qureshi, Stacey A. Missmer, și Jiali Han) articolului ,,Severe teenage acne and risk of endometriosis” care a fost publicat în Hum Reprod. 2014 Nov; 29(11): 2592–2599.

Endometrioza reprezintă a afecțiune cronică caracterizată prin prezența glandelor endometriale și a stromei în afara uterului. Se întâlnește la aproximativ 10 % dintre femei, este o cauză importantă de spitalizare și consecințele endometriozei sunt reprezentate în principal de infertilitate și dureri cronice la nivelul abdomenului inferior.

Cu toate că nu sunt stabilite în totalitate cauzele care conduc la apriția endometriozei, au fost identificați câțiva factori de risc: istoricul familial, dezechilibrul la nivel estrogenic, răspuns imunitar afectat, menarha precoce, cicluri menstruale scurte precum și index de masa corporală mic.

Ipoteza autorilor articolului privind legătura dintre acneea severă în adolescență și riscul de a dezvolta endometrioză a plecat de la faptul că mecanismele biologice implicate în ambele boli au o legătură cu cromozomul 8q24!

Studiul a fost efectuat pe un lot de peste 88.000 de femei pre – menopauză, diagnosticul de endometrioză a fost stabilit pe baza laparoscopiei, iar rezultatele studiului au evidențiat faptul că istoricul de acnee severă în adolescență se asociază în mod semnificativ cu creșterea riscului pentru endometrioză (după ajustarea celorlalte variabile implicate). Conform autorilor, acesta este primul studiu care ridică ipoteza asocierii acnee severă în adolescență – endometrioză în viața adultă, iar posibilii factori implicați sunt genetici, hormonali și imunologici!

[25]