Cauzele acneei

Acneea poate apărea indiferent de vârstă și nu este doar o afecțiune specifică adolescenței. În multe cazuri, acneea vulgară (cea pe care mulți o cred specifică adolescenților), persistă ca o afecțiune cronică, recurentă, mai ales la adulții de peste 25 de ani, cu o frecvență mai mare la femeile adulte. Are un debut acut sau insidios și o evoluție de lungă durată.

Există câțiva factori de bază implicați în apariția acneei. Pe lângă aceștia, există și alte cauze posibile care pot cauza sau exacerba acneea, acțiunea multora dintre ele fiind încă în curs de studiere.

Principalele cauze sunt tulburările hormonale, ale sistemului imunitar sau sensibilitatea.

Iată cum acționează:

  1. Producția de sebum – este catalizatorul pentru o serie de evenimente care au ca rezultat erupţiile acneice cutanate. Testosteronul, hormonul implicat în secreția de sebum, este transformat sub acţiunea unei enzime şi determină astfel stimularea formării de sebum în glandele sebacee.
  2. Modificări de keratinizare la nivelul foliculului pilo sebaceu – în combinație cu excesul de sebum determină apariția unor „dopuri” sau comedoane, care se vor transforma ulterior în „coșuri”.
  3. Infecția cu P acnes – eliberează acid propionic şi anumite enzime (lipaze, proteaze, hialuronidază) care lezează țesuturile. Tot P acnes este implicat în eliberarea factorilor care duc la apariția radicalilor liberi cu efecte negative importante la nivelul epidermei.
  4. Inflamația – produce roșeață, umflături și durere. Gravitatea leziunii care rezultă depinde de gradul de deteriorare și capacitățile de vindecare ale pielii persoanei și de sistemul imunitar. Vindecarea leziunilor, în special a celor mai severe, poate produce pigmentarea pielii, în special la persoanele cu pielea mai închisă la culoare, sau chiar mai rău, cicatrici.

Este disponibilă o gamă largă de tratamente anti-acnee, fiecare combătând diferite aspecte ale acestei afecțiuni. Tratamentele funcționează mai bine dacă sunt recomandate în mod personalizat de către un medic fiecarui pacient și dacă tratamentul este urmat corect respectiv conform recomandărilor medicului specialist.

Oamenii de știință fac progrese în înțelegerea acneei; cu toate acestea, se știe că tratamentul este de durată și poate fi complex. Stresul, dieta, îngrijirea necorespunzătoare și machiajul necorespunzator sunt doar câțiva dintre factorii implicați în apariția leziunilor de acnee.[10]
Cereți sfatul medicului înainte de a începe un tratament medicamentos