Întrebări frecvente

Probabil știi anumite lucruri deja despre acnee, dar cu siguranță încă te chinuie niște întrebări. Noi vom încerca să răspundem la o parte dintre ele.

ÎMI VA DISPĂREA VREODATĂ ACNEEA?

Dacă ești adolescent, șansele ca acneea să dispară până în jurul vârstei de 20 de ani sunt mari. Dacă totuși acneea persistă sau poate să apară doar la maturitate, nu îți pierde speranța. Acneea poate fi tratată cu succes dacă urmezi recomandările potrivite. Consultă un dermatolog și asigură-te că îi dai toate datele despre afecțiunea ta. Acesta îți va recomanda tratamentul potrivit și te va ține sub observație până vei scăpa de chin.

CARE ESTE TRATAMENTUL POTRIVIT PENTRU MINE?

Ca în orice afecțiune, tratamentul depinde de mai mulți factori, printre care vârstă, sex, tipul de acnee și momentul în care a apărut prima dată. Pentru acneea moderată, tratamentele recomandate de dermatologi pot conține loțiuni și geluri specifice, împreună cu creme-antibiotice cu aplicație locale. Pentru tipurile de acnee severă, este posibil să ți se prescrie și medicație – de exemplu antibiotice orale sau contraceptive.

CÂND AR TREBUI SĂ CONSULT UN DERMATOLOG?

Dacă produsele anti-acnee fără rețetă și produsele de curățare nu au avut succes într-un interval de 4 – 12 săptămâni, un dermatolog te va ajuta. Dacă acneea este moderată sau severă, dermatologul este cel care trebuie să îți recomande tratamentul potrivit.

ACNEEA ESTE UN SEMN CĂ NU ÎMI CURĂȚ BINE TENUL?

Nu. Acneea nu este provocată de igiena precară. Extremele nu sunt indicate, oricum: dacă cureți tenul prea des sau prea tare, poți încetini procesul de vindecare al acneei și chiar poți agrava leziunile. Igiena joacă un rol important: alege formule delicate și evită gelurile de curățare anti-acnee pe bază de alcool care îţi vor usca tenul. Acneea este declanșată în principal de hormoni, iar spălarea tenului cu formule delicate, cu apă călduță, te va ajuta să ții erupțiile sub control.

AR TREBUI SĂ RENUNȚ LA MACHIAJ?

Nu este cazul să renunți la machiaj, dar ai putea să schimbi produsele cu unele speciale anti-acnee, mai ușoare și pe bază de apă. Ține cont că leziunile se vindecă mai repede dacă nu sunt acoperite de machiaj. De asemenea, fii atent/ă la produsele de păr pe care le folosești, și acestea îți pot afecta tenul.

PROTECȚIA SOLARĂ ESTE RECOMANDATĂ?

Mai mult decât recomandată, protecția solară este obligatorie în cazul unui ten cu imperfecțiuni. Alege produse de tratament cu toleranță la expunerea solară. Produsele recomandate trebuie să fie non-comedogene, cu factor de protecție de minim 15.

DIETA POATE PROVOCA ERUPȚII DE ACNEE?

Studiile nu au stabilit o legătură clară de cauzalitate între dietă și acnee, această afecțiune fiind cauzată în principal de fluctuațiile hormonale. Cu toate acestea, există dovezi că anumite diete pot exacerba acneea deja instalată. Studii precum cel din Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie susțin că hormonii din produsele lactate cresc riscul de a avea acnee.

STRESUL POATE AGRAVA ACNEEA?

Stresul poate cauza fluctuații hormonale, ce pot provoca erupţii acneice.

SPARTUL COȘURILOR FACE CA ACNEEA SĂ DISPARĂ MAI REPEDE?

Această activitate doar va lăsa impresia că reduce dimensiunile coșurilor, dar de fapt va agrava împrăștierea infecției și vindecarea va dura mai mult. În plus, poate lăsa în urmă cicatrici și pete pe față.

CE AR TREBUI SĂ EVIT DACĂ AM DEJA ACNEE?

Există mai multe modalități de a evita agravarea acneei:
Evită spargerea coșurilor
Evită excesele în curățare/exfoliere
Evită să îți atingi fața
Evită să porți accesorii care îți pot atinge fața, cum ar fi șepcile, pălăriile, bandanele și eșarfele
Nu sări peste demachiatul de seară
Evită să stai prea mult la soare

[13]

 

Cereți sfatului medicului pentru un diagnostic corect