Riscurile acneei netratate

De ce să tratezi acneea

Unul dintre miturile despre acnee este acela că se vindecă de la sine. Însă nu este adevărat. De ce?

  • Fără tratament, în urma acneei pot rămâne puncte negre și cicatrici. Evident, nu ne dorim una ca asta.
  • Tratarea acneei deseori întărește încrederea în sine
  • Există o multitudine de tratamente eficiente, de ce să nu profiți de ele?

Netratată în timp util sau deloc, acneea, fie ea severă sau ușoară, poate lăsa cicatrici, mai ales în cazul în care sunt prezente chisturi mai profunde sau noduli. Pe măsură ce se vindecă pot lăsa în urmă zone hiperpigmentate sau hipopigmentate, decolorate, ce pot persista luni sau chiar ani. Acneea chistică poate avea efecte foarte neplăcute asupra pielii, persoanele cu această afecțiune suferind deseori emoțional și având probleme de încredere în sine. La adolescenți, care pot fi de multe ori capricioși și îngândurați, acneea chistică poate fi foarte dăunătoare. Deși majoritatea trec peste acnee până la 20 de ani, există persoane afectate pe întreg parcursul vieții de aceste stări de neîncredere.

Neplăceri estetice

Există trei tipuri de cicatrici rezultate din acnee:

  • Cicatricile „hipertrofice” – au un aspect în relief, asemenea unor mini chisturi
  • Cicatricile plane sau „cratere” – au formă rotunjită, lasă în urmă mici adâncituri pe suprafața pielii, dându-i un aspect denivelat
  • Cicatricile „vârf de gheață” – mult mai profunde decat cele plane, mult mai înguste și seamană cu un con de gheață

Frustări psihologice și sociale

Acneea poate avea un impact mare asupra vieții unui pacient, de multe ori independent de severitatea afecțiunii. Acneea severă este asociată cu depresia, anxietatea, lipsa încrederii în sine. Simptomele psihice sunt mai frecvente în acnee severă și în etapele târzii ale pubertății.

Tinerii afectați refuză să participe la activități sociale, nu mearg la sală sau la piscină pentru a evita să se schimbe în cabinele comune și își evită prietenii. Acneea poate merge mai departe, până la depresii și dorința de a-și lua viața.

De ce aleg tinerii să ignore acneea

Deși sunt îngrijorați și le afectează viața, un studiu realizat în Franța arată că mulți adolescenți nu se tratează anti-acnee. Din păcate, ei aleg să suporte neplăcerile acestei afecțiuni, care de altfel poate fi tratată.

Surprinzător, 51% dintre respondenții cu acnee au mărturisit că nu au mers la medic pe motiv că nu li s-a părut necesar. Cu toate acestea, studiile medicale afirmă că acneea are un impact psihologic atât de ridicat, încât ajunge la un nivel de traumă similară cu starea emoțională provocată de boli serioase precum diabet, astm, epilepsie sau chiar cancer. Iar cicatricile pot duce la probleme cu încrederea în sine, cu efecte care se resimt de-a lungul întregii vieți.

Totuși, unii nu o percep ca fiind o afecțiune serioasă, alegând să o ignore și să îi îndure manifestările fizice și psiho-sociale, deși în lumea medicală ea este chiar catalogată ca fiind o afecțiune cronică.

Ce zic cei care NU au acnee

Interesant este că, mulți tineri care nu au acnee sunt foarte îngrijorați de efectele psihologice și sociale pe care le-ar putea-o aduce această afecțiune, dacă ar avea-o. Comparând cele două grupuri, reiese că tinerii afectați tind să minimizeze problema. 88% dintre tinerii cu acnee consideră că acneea nu are cum să le afectează relațiile de dragoste, pe când 5 din 10 tineri (50%) care NU au acnee nu sunt de aceeași părere.

Acneea nu este o boală banală în comparație cu alte boli cronice și poate avea consecințe psihologice și sociale considerabile pentru un adolescent.

Acneea se poate vindeca

Ce trebuie să știi totuși, este că, deși drumul este anevois, acneea se poate vindeca. Consultă un dermatolog, urmează tratamentul cu rigurozitatea, nu îți pierde răbdarea și, curând, vei avea tenul pe care îl visezi. Și odată cu tenul curat, vine și moralul ridicat.[12]
Cereți sfatului medicului pentru un diagnostic corect